Søg Garagen Hej Gæst! Register

Lovlig fyringsgrund?
#1
Lad mig forsøge at gøre dette kort, selvom det egentligt er en lang historie, hvis alle detaljer skal med.

Jeg blev afskediget med udgang november 2009 i en fyringsrunde, grundet nedskæringer sammen med syv andre. Jeg fik fortalt at vi selvfølgelig var de første der vil blive genansat hvis de senere manglede. Min tillidsrepræsentant var med ved afskedigelsen.

Jeg havde 4 måneders opsigelse, altså sidste arbejdsdag var 30. marts 2010.
Jeg var sygemeldt i opsigelsesperioden.

Jeg finder i omkring juni ud af, at flere af mine tidligere kollegaer, der var på 3 måneders midlertidig kontrakt - da jeg blev afskediget i november - stadig arbejdede hos firmaet.

Jeg møder med 3F og spørger om dette kan være rigtigt. "Ja, de må godt forlænge hvis nogle af de afskediget var syge under deres opsigelsesperiode. - Men når opsigelsesperioden var afsluttet burde de ikke være der længere."

Da juni måned er langt over enhver af de afskediget opsigelsesperiode ville 3F manden undersøge dette nærmere. Svaret var at det var helt 'ok', da der kunne være mere at lave i sommerferien.(!)

Jeg har så nu fundet ud af i dag 10. september 2010, at den ene af de omtalte tidligere kollegaer nu er blevet fuldtidsansat med fast kontrakt.

Hvordan hulen kan det lade sig gøre? Hvordan kan man inden en nedskæringsrunde, have midlertidig ansatte der ender med at blive fastansatte få måneder efter man er blevet officielt opsagt?!


Jeg har nul tiltro til 3F-manden, da han virker som om han helst ikke vil i kamp med min tidligere arbejdsplads.

Det skal endda siges, at den nu fastansatte medarbejder, faktisk er kommet ned i mit tidligere team (flyttet fra et andet, hvor han var i overskud) - laver nu mit tidligere arbejde.


Er det virkelig lovligt?

I så fald kan jeg simpelthen ikke se fidusen med en fagforening - i form af beskyttelse..

At blive fyret grundet sygdom - selvom det 'ikke er grunden' - i følge tidligere arbejdsgiver - er ikke sjov og havde egentligt troet at man var godt beskyttet via fagforening, når et eksempel som ovenstående sker?
Svar
Vil du slippe for reklamerne - Opret en bruger idag, og bliv en del af fællesskabet. :)

#2
Ingen venlige sjæle der har idé om, hvorvidt ovenstående er lovligt eller ej? - Eller har hørt om lignende sager?


Mvh
Stig
Svar
#3
SLK Skrev:Ingen venlige sjæle der har idé om, hvorvidt ovenstående er lovligt eller ej? - Eller har hørt om lignende sager?


Mvh
StigHar ingen idé om det er lovligt lige i den situation. Som du sikkert kan huske? Har jeg jo været igennem en del "sjove" forløb i min tid, bl.a. jobtræning/aktivering diverse steder. Og det har jo så været med det formål at skaffe mig et job, evt. det sted jeg nu var. Men det endte altid med, at når de 3-6 mdr var gået, ja så var det videre til det næste sted. Og de virksomheder jeg var på under forløbet fik jo løntilskud mig bekendt, og jeg "stjal" jo rent faktisk et reelt job fra en fyret person, i virksomheden.

Det bedste eksempel, er fra da jeg var i jobtræning på et plejehjem i København fra 96 til midt i 98. Her var jeg så i ca 1½ år og dengang "stjal" jeg jo et reelt job idet jeg var der i de 1½ år. Jeg fik intet ude af det i form af et job. på plejehjemmet (hvilket jeg ønskede). Næh, det var bare plejehjem og kommune i fællesskab der udnyttede de arbejdsløse, via kassetænkning. Og timerne talte ingen steder, så man kunne optjene ny periode.


Det gav ikke svar på dit indlæg, men syntes det er lidt i samme boldgade.
Anaig City Elf 2019 13.000 km.
Svar
#4
SLK Skrev:Ingen venlige sjæle der har idé om, hvorvidt ovenstående er lovligt eller ej? - Eller har hørt om lignende sager?


Mvh
Stig
Det afhænger alt sammen af formuleringer og begrundelser - både for fyringerne, og årsagen til forlængelse og fastansættelse. Man kan godt blive fyret pga. sygdom. Det er en myte, at man ikke må angive sygdom, som fyringsgrund. Angives årsagen til afskedigelserne, at være manglende arbejde, må der ikke, umiddelbart efter, ansættes andre, til at udføre de fyredes job. Det vil være uberettiget afskedigelse. Man kan godt, i en periode, ansætte de fyrede, eller andre, til at udføre en midlertidig "uventet" opstået arbejdspukkel, eller tage en anden ind, hvis en af de fyrede er indisponibel f.eks. pga. sygdom. Men man må ikke ansætte en ny fast mand til, at udfylde samme plads, som en anden er fyret fra, pga. besparelser eller "manglende" arbejde. Selvom "firmaet" har ret og pligt til, at lede og fordele arbejdet, må det ikke flytte en anden medarbejder til det job, der angiveligt ikke mere var nødvendigt, at udføre, og dermed udløste fyringerne. Den form for "omstruktureringer", er ikke helt fin i kanten, og firmaet vil få problemer med, at fastholde det "midlertidige" i "omstruktureringen", især, når det drejer som om en fuldtidsbeskæftigelse. Hvis fagforeningsmanden og tillidsmanden bare havde en smule hår på brystet, burde det være en smal sag, i det mindste, at få hevet et engangsbeløb ud af "firmaet", for uberettiget afskediglese.
Beatus, qui prodest, quibus potest
Stavefejl og dårlig grammatik er lavet bevidst. Det øger underholdningsværdien.
Remember... four wheels move the body, but two wheels move the soul.
Svar
#5
Her kan jeg ikke være med enig med Kragen, i at det er en uberettiget fyring. Jeg er selv med i LO´s jobpatrulje, så jeg ved hvad jeg snakker om.

Du burde hive fat i 3F igen, og snakke med dem, bare skru bissen lidt mere på, hvis de ikke vil hjælpe.
Svar
Vil du slippe for reklamerne - Opret en bruger idag, og bliv en del af fællesskabet. :)

#6
mortenlala Skrev:Her kan jeg ikke være med enig med Kragen, i at det er en uberettiget fyring. Jeg er selv med i LO´s jobpatrulje, så jeg ved hvad jeg snakker om.

Du burde hive fat i 3F igen, og snakke med dem, bare skru bissen lidt mere på, hvis de ikke vil hjælpe.
Hvis du ikke er enig med mig i, at der kan være tale om uberettiget fyring, hvorfor så skrue bissen på, over for 3F? Jeg skal her undlade, min ærlige mening om LO, og dermed også "Jobpatruljen" 8) .
Beatus, qui prodest, quibus potest
Stavefejl og dårlig grammatik er lavet bevidst. Det øger underholdningsværdien.
Remember... four wheels move the body, but two wheels move the soul.
Svar
#7
kragen Skrev:Det afhænger alt sammen af formuleringer og begrundelser - både for fyringerne, og årsagen til forlængelse og fastansættelse. Man kan godt blive fyret pga. sygdom. Det er en myte, at man ikke må angive sygdom, som fyringsgrund. Angives årsagen til afskedigelserne, at være manglende arbejde, må der ikke, umiddelbart efter, ansættes andre, til at udføre de fyredes job. Det vil være uberettiget afskedigelse. Man kan godt, i en periode, ansætte de fyrede, eller andre, til at udføre en midlertidig "uventet" opstået arbejdspukkel, eller tage en anden ind, hvis en af de fyrede er indisponibel f.eks. pga. sygdom. Men man må ikke ansætte en ny fast mand til, at udfylde samme plads, som en anden er fyret fra, pga. besparelser eller "manglende" arbejde. Selvom "firmaet" har ret og pligt til, at lede og fordele arbejdet, må det ikke flytte en anden medarbejder til det job, der angiveligt ikke mere var nødvendigt, at udføre, og dermed udløste fyringerne. Den form for "omstruktureringer", er ikke helt fin i kanten, og firmaet vil få problemer med, at fastholde det "midlertidige" i "omstruktureringen", især, når det drejer som om en fuldtidsbeskæftigelse. Hvis fagforeningsmanden og tillidsmanden bare havde en smule hår på brystet, burde det være en smal sag, i det mindste, at få hevet et engangsbeløb ud af "firmaet", for uberettiget afskediglese.


Begrundelsen var 100% kun at det var grundet mangel på arbejde.
Jeg fik at vide at de selv var kede af situationen ("Det er jo aldrig sjovt at afskedige folk") - og at jeg, blandt de øvrige afskediget - ville være de første til genansættelse - i stedet for at ansætte nye folk (Det var ordene fra chefen!).

Den mand der nu er fastansat fuldtids, blev flyttet fra et team som netop var hårdt ramt af omstrukturering og hans team skulle ned i mandskab. Mit team skulle ikke af med mandskab - men man valgte så at fyre mig, og sende den anden ned i mit tidligere team og faktisk erstatte mig 100%. - Nu blot fuldtids ansat.


Vil du forslå at jeg skal marchere ned til 3F og slå i bordet med ovenstående, eller hvordan skal jeg bære mig an?

Jeg er sku lige så pissed på 3F, at selvom jeg i juni kunne fortælle om ugler i mosen, tog de det ikke seriøst..


Mvh
Stig
Svar
#8
Hvis det var ordene, og jobbet alligevel blev overtaget af en anden, var begrundelsen for fyringen ukorrekt, og fyringen derfor uberettiget. Så ned, og bank i bordet. Det er dig, der er arbejdsgiver for de sløve bananer i fagforeningen.
Beatus, qui prodest, quibus potest
Stavefejl og dårlig grammatik er lavet bevidst. Det øger underholdningsværdien.
Remember... four wheels move the body, but two wheels move the soul.
Svar
#9
I Danmark er det ingen sag at fyre en medarbejder. Uanset årsag Jo vidst, man skal passe lidt på hvad man skriver på papiret. Men reelt, kan enhver medarbejder fyres når som helst. Måske lige med undtagelse af medarbejdere på barsel, men dem kan man jo altid fyre, når de kommer tilbage... "desværre, din stilling/position eksisterer ikke længere".

Du har fået nogle beskeder (mundtlig, som jeg forstår det), som helt klart peger på at fyringen var uberettiget. Mundtlige ord kan dog være svære at bevise. Det er trods alt ikke de fleste, der konstant render rundt med en tændt optager på sig. Og nu har du i flere år (igen, som jeg læser det) så at sige accepteret fyringen, ved ikke at modsige dig den (indgive klager osv. - bruge de muligheder, der er for den slags).

Så uanset hvad, glem det, og se at komme videre. Det virker tydeligt, at du ikke kommer til at arbejde i den virksomhed igen, og en erstatning for uberettiget fyring, tror jeg ikke på at du kan få, som situationen står i dag.
Svar
Vil du slippe for reklamerne - Opret en bruger idag, og bliv en del af fællesskabet. :)

#10
Teddy, min egentligt sidste arbejdsdag var den 30. marts 2010 - flere år siden?

Min tillidsrepræsentant var med mig derinde, og jeg er faktisk 100% sikker på at jeg har papir på at det er grundet nedskæring - skal nok finde det frem.

+ Der er ikke så meget at rafle om. Det var en nedskæring. Det var den første af slagsen, alle de nuværende ansatte ved det, 3F ved det - der er ikke noget at løbe fra?

Nej, jeg vil aldrig have noget med dem at gøre igen, men de har taget så meget røven på mig i de fire år jeg har arbejdet dér - kan jeg pisse dem det mindste af så vil jeg med glæde bruge lidt tid på det.mvh
Stig
Svar


Forum spring: