Søg Garagen Hej Gæst! Register

Batteriopladning
#1
Hey

Måske nogen herinde ved det, men når man køber et moderne batteri til sin scooter/mc, kan man vælge mellem alm. syrebatterier, og så batterier af gel og/eller SMF (kalcium) typen.

Gel- og SMF batterier skal lades med en såkaldt impulslader, hvor et alm syrebatteri kan lades med en alm lader... ok, så langt så godt.

Men.. ladesystemet på en scooter er jo ikke ligefrem "impulsstyret". Den lader hele tiden på batteriet, når motoren kører. Kan man så ikke i en snæver vending bruge en alm lader til et gel / smf batteri uden det tager skade - forudsat at man ikke overlader...

Her tænker jeg på, der sidder et 12V 4A Batteri i min kærestes scooter - scooteren lader med næsten 2A, når den kører, har jeg målt den til (altså knap 24W ladestrøm) Jeg har en 500mA batterilader (altså 6W ladestrøm eller godt en fjerdedel), som jeg påtænker at bruge til lidt vedligeholdelses-klatladning vinteren over...

Min elektronikviden siger mig at jeg sagtens kan bruge laderen, bare jeg selv holder øje og ikke overlader, men forhandlerne siger at jeg skal købe en af deres impulsladere til 600+ kr.

Det er ikke meningen at den skal stå tilsluttet hele tiden, men blot sat til et par timer sådan en gang om måneden eller lignende, for jævnligt lige at holde det i live. Planen er også at tilslutte en 12V 10W pære over terminalerne af og til for ligesom at bruge det, og så lade pæren lyse en time eller to.


Er der nogen der ved om jeg eller forhandleren har ret - set i lyset af at scooteren bare pøser strøm på hele tiden under kørsel, så burde det vel ikke være noget problem???


Rexman
Svar
Vil du slippe for reklamerne - Opret en bruger idag, og bliv en del af fællesskabet. :)

#2
Er der INGEN herinde der kan komme med et fornuftigt bud? JPS, Lund, Energy - slet ingen?

Rexman
Svar
#3
Rexman Skrev:Er der INGEN herinde der kan komme med et fornuftigt bud? JPS, Lund, Energy - slet ingen?

Rexman


Jeg har ikke prøvet at lade med en almindelig lader på mit batteri, da jeg fik at vide at det muligvis ville sprænge i luften, fordi den lader for hurtigt. En impulslader, den gør det langsommere siger de "kloge", jeg har spurgt. Så jeg har kun brugt impulslader til mit batteri.
Svar
#4
Du godt kan bruge en alm lader til gel batt.

Den må dog ikke lade særligt kraftigt, som man normalt kan på en syre batt.
Nu må du ikke hænge mig op på det her, men mener en impulslader lader med ca. 5-10% af batt. kapacitet, så skal du bruge en alm. lader, så skal du kunne regulere den til at lade med en bestemt A som passer til dit batt.

Det er derfor du kan køre med det på f.eks en scooter.
Den lader ikke så meget jo, som en batt. lader til lysnettet.
Svar
#5
Well.. Faldt lige over den her post her, det står lidt om det også..
http://www.billig-scooter.dk/about2737.html
Svar
Vil du slippe for reklamerne - Opret en bruger idag, og bliv en del af fællesskabet. :)

#6
Rexman Skrev:Er der INGEN herinde der kan komme med et fornuftigt bud? JPS, Lund, Energy - slet ingen?

Rexman

Hmmm med min kendskab til batterier kender jeg ikke den type du omtaler, de batterier jeg har arbejdet med har kunnet lades med en intilligent oplader som jeg investerede i for nogle år siden. Jeg vil helst ikke kloge i de typer jeg ikke kender, men prøv for faen da og kontakt et batteri engros firma via mail og spørg dem til råds.
Pensioneret knallertforhandler af guds nåde.
Svar
#7
Lund skriver i det andet link følgende:
Jeg har selv en variabel strøm forsyning, ( med strøm begrænser, en pære kan også gøre det ) den sætter jeg på 14 volt, og lader batteri i min start kasse til modelfly op med, i starten af opladning lapper batteri til sig ( 0,5 A, det har jeg sat strøm begrænseren til) når det er fyldt er spænding på batteri 13,8 volt, og lade strøm nogle få mA. Batteri tager ingen skade af at stå konstant med denne spænding.
En blid opladning som batteri ikke tager skade af, er med en ladestrøm på 10 % af batteriets kapacitet.


Den sidste sætning fortæller mig, at hvis jeg bruger en 500 mA lader på en 4A batteri lader jeg godt nok med 12,5% af kapaciteten, men det er vel så fint omkring de 10%, at jeg godt kan bruge den i en snæver vending til at klatlade lidt af og til - vedligeholdelse om vinteren.

Mit 12V 12A batteri på MC'en lader jeg med min 2,5A bosch lader, som selv regulerer ladestrømmen, og det fungerer fint, desværre er laderen kun til batterier mellem 6-25A, og så tør jeg ikke fyre den på et 4A batteri.


Rexman
Svar


Forum spring: